Çoğul gebelik birçok aile için sürpriz olmakta ve günümüzde sıkça görülmeye başlanmıştır. Çoğul gebelikler bütün gebeliklerin %3’ünü oluşturmaktadır. Çoğul gebelik taşıdığı riskten ötürü gebelik süresince özenli ve yakın takip gerektirmektedir.
Bebek sayısının iki veya daha fazla olması durumuna çoğul gebelik denilmektedir.
Birden fazla yumurtanın aynı anda döllenmesi veya tek yumurtadan ikiye ya da daha fazla bölünmeyle oluşan embriyolar oluşması durumudur.
Çoğul gebeliklerde ikiz gebelik daha sık görülmektedir. İkiz gebelikler tek yumurta ve çift yumurta olarak ikiye ayrılmaktadır.
Birden fazla yumurta hücresinin aynı anda sperm ile döllenmesi sonucunda meydana gelmektedir. Birden fazla embriyo meydana geldiği için ikiz gebelik, üçüz gebelik ve daha fazla gebeliklere de dönüşebilmektedir. Çoğul gebeliklerin üçte ikisi bu şekilde meydana gelmektedir.
Döllenen yumurta bazen yumurta gelişimi sırasında bölünür ve birbiriyle birebir uyumlu genetik özellikte birden fazla embriyo oluşur.
Ayrıca uzun boylu ve kilolu kadınlarda çoğul gebelik görülme ihtimali daha yüksektir.
Kendisi çift yumurta ikizi olan bir annenin çoğul gebelik yapma ihtimali tekil gebelik yapma ihtimaline göre 2 kat daha fazladır.
Çoğul gebeliklerde anne adayının karnı tekil gebeliklere göre daha büyüktür.
Anne adayı tekil gebeliğe göre daha fazla kilo alabilir.
Kusma ve bulantı durumları çoğul gebelikte daha sık görülmektedir.
Karın mesaneyi daha fazla sıkıştırıldığından çoğul gebelikte idrara çıkma isteği daha sık olur.
Demir eksikliği çoğul gebelikte daha sık görülmektedir.
Çoğul gebelik 6.haftadan sonra ultrasonla net bir şekilde görülmektedir.
Tekil gebeliklerle kıyaslandığından çoğul gebelikte erken doğum riski daha sık görülmektedir. Normal doğum 37 ile 42. haftalar arasında görülmekteyken ikiz gebeliklerin %60’inda, üçüz gebeliklerin ise %90’ında doğum 37. haftada gerçekleşir. Erken doğum sonrası bebek olması gereken kilodan daha az kiloda doğması durumunda sağlık sorunları görülebilmektedir.
Çoğul gebeliklerde kan hücresi yapımı daha hızlı olduğu için demir ve folik asit ihtiyacı daha sık görülmektedir.
Yine bu dönemde gestasyonel diyabet daha sık görülmektedir. Bu da bebeklerde solunum sıkıntıları yaşanmasına sebep olur.
Çoğul gebelikte annenin doktor kontrollerine daha sık gitmesi gerekmektedir.