Hamilelik her kadının hayatında önemli ve genellikle beklenmedik bir olaydır.
Hamilelik bir sürpriz gibi gelse de, şüphelerinizi doğrulatmakta fayda vardır. Bunu saniyeler içinde hızlı bir hamilelik testi ile yapabilirsiniz.
Hızlı gebelik testi, (varsa) hamileliği en kısa sürede tespit eden kolay, hızlı ve ucuz bir yöntemdir. Hızlı gebelik testinde hata oranı sadece %1’dir.
Testten sonra eğer şüpheleriniz varsa, bir kadın doğum uzmanından randevu almanız gerekir.
Gebelik testi, hamileliğin başlangıcı ile birlikte Beta-HCG hormonunun vücutta artmasıyla birlikte, kanda veya idrarda bulunan miktarının ölçerek gebeliği tespit eden bir testtir.
Beta-HCG hormonu genellikle gebelikle ilişkilendirilmiş olmasına karşın aslında bazı diğer hastalıklar nedeniyle de düzeyi artabilen bir hormondur. Beta-HCG hormonu seviyesinin yükselmesine yol açabilen bir sağlık sorunu olan kadınlarda bu hormonun yüksek olabileceği için gebelik ihtimali de yüksek olsa da bu durumda ileri tanı testleri yapılmalıdır.
Gebelik şüphesi olduğunda gebelikle ilk tercihi idrarla yapılan gebelik testidir. Bir miktar idrarın kitin üzerine damlatılması ile gerçekleştirilir. Test kiti, idrardaki Beta-HCG düzeyini ölçerek tek çizgi (negatif) veya çift çizgi (pozitif) şeklinde sonuç verir. Normal şartlarda hamile olmayan sağlıklı kadınlarda Beta-HCG hormonu düzeyi 0-10 mIU/mL aralığındadır. Gebeliğin başlangıcı ile birlikte bu hormonun düzeyi hızla artmaya başlar. İdrar testlerinin güvenilirlik oranı her ne kadar yüksek olsa da test kitleri bazen yanlış sonuç verebildiğinden kesin sonuç için kan testlerine başvurulmasında fayda vardır.
Erken hamilelik testi, klasik idrarda yapılan gebelik testleri gibi idrar damlatılarak kullanılan test kiti şeklindedir. Ancak bu kitler daha yüksek bir hassasiyete sahiptir ve klasik testlerin tespit edemeyeceği erken gebelik dönemlerinde bile gebeliği tespit eder. Erken gebelik testleri, Beta-HCG hormonunun seviyesindeki hafif yükselmeleri bile algılayabilecek düzeyde hassas kitlerdir.
Erken gebelik testleri, klasik testlere göre daha hızlı sonuç vermektedir. Klasik tip gebelik testlerinde testi yapmak için önce adet gecikmesinin beklenmesi gerekmektedir. Ayrıca klasik testler Beta-HCG yükselişini tespit edemeyebilir. Erken gebelik testlerinde ise döllenmeden 5-6 gün geçtikten sonra hamilelik tespit edilebilir.
Gebelik testi iki yöntemle yapılmaktadır. Birincisi kan testi ile yapılır. Diğeri yöntem ise idrar ile yapılan gebelik testidir.
Kanla yapılan gebelik testi: Anne adayının damar yolundan alınan kan ile yapılmaktadır. Kanda yapılan gebelik testinde de iki yöntem vardır. Birinde hCG hormonunun kesin değerine bakılır, diğerinde ise kanda gebeliğin olup olmadığı belirlenir.
İdrarla yapılan gebelik testi ise; anne adayının idrar numunesi bir kaba alınır, test çubuğu bu idrarın içine daldırılır ve laboratuvarda gebelik tespiti yapılır. Ayrıca evde yapılan hamilelik testleri de bu şekilde çalışır. Eczaneden alınan gebelik testinde de idrar yaparken çubuğun orta kısmına idrar getirilir. Biraz bekledikten sonra çubuktaki çizgilerden gebelik olup olmadığı tespit edilir.
İdrarda yapılan gebelik testi kiti tüm eczanelerde kolaylıkla bulunabilir ve fiyatı uygundur. İdrarda yapılan gebelik testleri, kan testleri gibi Beta-HCG hormon seviyesini ölçerek gebeliği tespit etmeye çalışır. Test kitinin içinden çıkan kullanım talimatları ile kolayca yapılabilmektedir.
İdrarda gebelik testi iki şekilde yapılabilir. İdrar örneği boş bir kap içerisine doldurulur, test çubuğu bu kap içerisine batırılır veya test çubuğu akan idrar altına prospektüste belirtilen süre boyunca tutulur. Bazı test kitlerinde ise alınan idrar örneği test kitinin içinden çıkan damlalık içerisine alınarak kit üzerindeki işaretli bölgeye damlatılır.
Kesin sonucunun görülebilmesi 10-15 dakikayı bulabilmektedir. İdrar testi istenilen saatte yapılabilir ancak idrar yoğunluğunun yüksek olduğu sabah saatlerinde yapılırsa daha güvenli sonuç alınır.
Gebelik testi kiti üzerinde yer alan tek çizgi sonucun negatif olduğunu hamileliğin olmadığını gösterir. Eğer çift çizgi var ise pozitif sonucu yani hamileliğin olduğunu gösterir.
Erken dönemde yapılan testlerde Beta-HCG hormon düzeyinin düşük olmasından dolayı ikinci çizgi silik gözükebilir. Eğer çizgiler düzgün gözükmüyorsa veya okunamıyorsa testin tekrarlanması gerekebilir. İdrar testlerinin doğruluğu %97 oranındadır.
Kanda yapılan gebelik testi en güvenli yoldur. Bunun için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekir. Koldan alınan kanla gerçekleşir ve aynı gün içerisinde sonuç alınabilir.
Gebelik testi sonucu pozitif çıkar ve hCG değeri 10 mIU/L üzerinde olur ise gebe olunduğu anlamına gelir. Korunmasız cinsel ilişkiden bir hafta on gün sonra eğer hamilelik oluşmuşsa kanda hCG hormonu yükselir.
Kanda çıkan değer net olmamakla birlikte gebeliğin kaç hafta olduğu ile ilgili bilgi verir:
Bir çok kadın hamilelik testi ne zaman yapılır? sorusunun yanıtını merak ediyor. Gebelik testi ne zaman yapılır? sorusunun cevabı: Adet gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Genellikle gebelik test sonucunun yanılmasının sebebi belirtilen tarihten önce testin yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Hamilelik test sonucu eğer pozitif çıkarsa, bu sonuç hamileliğin varlığı anlamına gelmektedir. Gebelik testi sonucu negatif ise gebeliğin olmadığını göstermektedir.
Evde yapılan idrar gebelik test kitinde eğer ikinci çizgi silik çıkarsa gebelik şüphesi olduğu anlamına gelir. Ancak 3 dakika beklendikten sonra tek çizgi dönebilir bu durumda da sonuç negatiftir, iki çizgi olursa sonuç pozitiftir.
İlişkiden sonra döllenen bir yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve rahime tutunması için 4-5 günlük bir süre gerekmektedir. Ancak bu süre de değişebilirde. Aslında hamilelik belirtilerinin tespit edilmesi için ilişkiden sonra iki hafta geçmesi beklenir.
Gebelik testi için bir saat sınırlaması yoktur. Ancak sabah saatlerinde idrar daha yoğun olacağı için doğru sonuç verme ihtimali daha da yüksektir.
Eskiden gebelerin bu yöntemi kullandığı bilinmektedir ancak günümüz teknolojisinde parmakla hamilelik testi yapılmamaktadır.